Drorit Gal-Paz
פנו אלינו כניסה למנכ"לים שאלון איתור חוזקות לקוחותינו סיפורי הצלחה אודותינו דף הבית
אימון לעסקים
  עסקים משפחתיים   חקר מוקיר   אימון חד פעמי   על אימון עסקי
 
  creative room   One On One   צוות מנהלים   בניית חזון
 
  מנהלים- HR   מנהלים שיווק ומכירות   מאמרים  
 

מציאת חוזקות ארגוניות בגישת הפסיכולוגיה החיובית

דרורית פתחה מודל להעצמת החוזקות המבוסס על גישת הפסיכולוגיה החיובית בשילוב עם גישה רוחנית המעודדת הטמעה והפנמת החוזקות תוך יישומן. עבודת המחקר שלה התמקדה בחיבור בין אימון לבין הפסיכולוגיה החיובית. עבודתה מניבה פרי בארגונים והמנהלים עוברים טרנספורמציה אישית ועסקית בהנאה ושביעות רצון. הם לומדים למדוד את רמת השביעות רצון שלהם. לעיתים יגדירו זאת כאושר...

חקר מוקיר הינה שיטה לעבודה בארגון אשר מתמקדת בחלקים החזקים והטובים של הארגון, ולא בחלקים הבעייתיים שבו. שיטה זו נולדה מתוך אסכולת הפסיכולוגיה החיובית, אשר תופסת יותר ויותר תאוצה והכרה ברחבי העולם. המטרה בחקר מוקיר היא איתור המשאבים הטובים הקיימים בארגון, משאבים כמו ידע, יכולות, מיומנויות וחלקים חזקים נוספים. לאחר שמאותרים המשאבים הטובים, ניתן להעצים אותם ולהשתמש בהם כדי לייצר תחושה של מסוגלות המובילה לצמיחה ולתוצאות חיוביות בארגון.

כמה מילים על פסיכולוגיה חיובית

הפסיכולוגיה החיובית היא אסכולה חדשה יחסית בעולם הפסיכולוגיה בכלל והפסיכולוגיה הארגונית בפרט. הפסיכולוגיה הקלאסית מרוכזת בבעיות. הפסיכולוגים נוטים לחקור מצבים של עצב וקושי כדי ללמוד על שמחה והצלחה. כוונותיהם טובות אך השיטה איננה בהכרח נכונה. נקודת המוצא שלנו מכתיבה את המציאות שלנו, ולכן אם נצא מנקודת מוצא שלילית, נתקשה להגיע למקום חיובי. לעומת זאת, הפסיכולוגיה החיובית יוצאת מנקודת מוצא חיובית. הפסיכולוגיה החיובית מסתכלת על הטוב והמוצלח שבאדם, חוקרת את האושר כדי להגיע אל האושר, ולכן היא מסוגלת להגיע לתוצאות מהירות ואיכותיות.

בתחום הארגוני הפסיכולוגיה החיובית מתמקדת בפיתוח החוזקות של הארגון ואנשיו, יצירת גמישות בעבודה וביישום כלי עבודה חיוביים. המטרה היא לזהות יכולות פסיכולוגיות הניתנות למדידה ולפיתוח ודרך האימון המכוון לאותן יכולות, לשפר את ביצועי הארגון. Luthans, אחד ממובילי השיטה, קבע כי בטחון עצמי, תקווה, גמישות ואופטימיות, הן התכונות העיקריות שאותן יש לפתח כחלק מהגישה החיובית.

מחקרים מתחום הפסיכולוגיה החיובית, הן האישית והן הארגונית, מראים שטיפוח החלקים החיוביים והחזקים באדם או בארגון מוביל לשיפור תפקודי מהיר יותר. במסגרת ארגונית, כאשר מתמקדים בטיפוח העוצמות החיוביות של הארגון, מקבלים אפקט חזק המביא לשיפור בתפקוד הארגוני, ביכולות העבודה ובתחושה החיובית של החברים בארגון.

 עבודת חקר מוקיר

חקר מוקיר הוא דרך מצוינת לשימוש בפסיכולוגיה חיובית בארגון. במקום להתמקד בבעיות של הארגון ובנקודות החולשה שלו, החקר המוקיר עוזר לארגון לזהות את נקודות החוזקה שלו. הנחת העבודה היא שבכל ארגון חייבים להיות חלקים שעובדים מצוין. חלקים אלו הובילו את הארגון להצלחות בעבר ולכן יש להשתמש בהם כדי להוביל אותו להצלחות נוספות. ההתמקדות בנקודות החוזקה הופכת את עבודת האימון לאפקטיבית ונעימה עבור הארגון ולכן מאפשרת התפתחות מהירה הנשמרת לאורך זמן.

מודל החקר המוקיר עושה שימוש בשפה חדשה אשר לוקחת את הארגון ועובדיו למקומות חדשים. השפה בנויה ממושגים של אופטימיות, בטחון עצמי, גמישות ותקווה. אלו מושגים חשובים אשר תורמים לתחושת הסיפוק של העובדים, מעניקים להם תחושת חיוניות והתלהבות ומעודדים אותם להרגיש שייכות לארגון, ולכן, מחויבים יותר להצלחתו. ברמה האישית, התהליך החיובי המבוצע על ידי החקר המוקיר תורם לתחושת המוטיבציה, הערך והבטחון של העובדים. ברמה הארגונית אפשר לראות צמיחה בדמות תפוקה גבוהה יותר (שמובילה לרווחים גבוהיים יותר) וחשוב לא פחות – אווירה חיונית וחיובית שכיף לבוא לעבוד בה.

עבודת חקר מוקיר מבוססת על שמונה עקרונות:

  1. בחירה חופשית: בחירה חופשית משחררת אנרגיה הדרושה לביצוע שינוי.
  2. שיתופיות: שיתופיות של הידע המצוי ברמות השונות של הארגון.
  3. מימוש וביצוע: יש להתנהג כאילו העתיד כבר כאן, וכך לממש אותו.
  4. פואטי: העולם בנוי רבדים וסיפורים שונים, וביכולתנו לבחור איזה רבדים לחקור.
  5. הבניה: השפה מעצבת את המציאות.
  6. סימולטניות: עצם העבודה החוקרת כבר מחוללת שינוי.
  7. חיוביות: כששואלים שאלות חיוביות מזמינים שינוי חיובי.
  8. ציפיה: הדמייה של העתיד מזמינה עשייה המובילה למימושו.

 

מודל החקר המוקיר בארגונים נוסח על ידי Cooperider והוא מבוסס על ארבעה שלבים:

  • Discover: שלב הגילוי שבו מזהים את ההצלחות ואת הגורמים שהובילו אליהן. בשלב זה אנו מוקירים את החיובי והמוצלח, ממפים את הרכיבים הטובים ונערכים לשימוש בהם לטובת הארגון. לדוגמה: מאתרים מקרים שבהם פותחו רעיונות חדשים שנולדו בקרב העובדים ויושמו בהצלחה במסגרת הארגון.
  • Dream: מדמיינים תהליכים דומים שעשויים לעבוד היטב בעתיד. הוגים את החזון האידיאלי אליו רוצים להגיע. חשוב לציין שחזון זה צריך להיות נעוץ בהצלחות העבר ולא תלוש מהמציאות הארגונית הקיימת. שפת החלום היא חיובית, מלהיבה ומרגשת – אך גם אפשרית וברת יישום.
  • Design: מתכננים תהליכים שעשויים להביא להצלחה בעתיד. בשלב זה חוזרים אל שלב הגילוי ומשתמשים בתהליכים החיוביים שמופו כדי לתכנן את ההצלחה בעתיד.
  • Deliver: מיישמים את התכניות לפי התכנון, מעריכים את התוצאות ומתקנים במידת הצורך.

הדבר החשוב ביותר שאותו יש לזכור אם רוצים להוביל את הארגון בדרך הנכונה להצלחה, הוא שהעובדים עצמם, האנשים שנמצאים יום יום בשטח ומבצעים את העבודה, הם האנשים שיודעים הכי טוב מה נחוץ לארגון ואיך להצעיד אותו קדימה. לכן יש להקשיב להם, לעודד אותם להתבטא, לגרום להם להרגיש שהם חלק ממשהו גדול ושלם – או במילים אחרות, יש להוקיר אותם ובדרך זו למצוא את הדרכים שיתרמו לארגון כולו.

חזור למעלה